Afbeelding invoegen  
Mooi gezond haar
Mooi gezond haar valt soepel en heeft een stralende glans. Dat wil je natuurlijk graag zo houden. Hoe voorkom je dat je haar er dof uit gaat zien? Met deze tips lukt dat zeker!

Haar kan door verschillende oorzaken een doffe uitstraling krijgen. Gekleurd haar heeft bijvoorbeeld, direct nadat het gekleurd is, een prachtige glans. Maar in de loop van de tijd loopt de kleur terug en daarmee verdwijnt ook de glans. Je kunt dit proces afremmen door je haar regelmatig met een speciale (kleuropfrissende) shampoo te wassen. Verwen je haar ná het wassen bovendien met een conditioner, dan hou je het zacht en soepel. Is je kleur té veel afgezwakt dan is het tijd voor een opfrisser. Een kleurspoeling of een nieuwe kleuring brengt uitkomst én zorgt voor nieuwe glans! Vaak permanenten en te warm föhnen zijn eveneens funest voor de glans van je haar. Ook hiervoor geldt: een conditioner na het wassen of een haarkuurbehandeling bij je kapper doet wonderen. Tot slot: ook ongezond eten, weinig beweging, een slechte gezondheid en/of veel stress laten glans verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zorg wat beter voor jezelf, ook je haar vaart daar wel bij… Tip: Gebruik altijd een shampoo en conditioner die past bij je haartype. Hierdoor wordt je haar beter verzorgd én beschermd! Hoe weet je wat 'jouw' shampoo en conditioner zijn? Je kapper vertelt het je graag!

Gezonde hoofdhuid & gezond haar
Haar groeit uit je hoofdhuid. Daardoor is de conditie van je hoofdhuid bepalend voor de conditie van je haar. Je hoofdhuid kan flink achteruit gaan door invloeden van binnen- en buitenaf. Daardoor kan hij te vet en/of te droog worden, of erg schilferig. Je hoofdhuid verzorgen is dus geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat?

Heb je een vette hoofdhuid, dan scheiden de talgklieren op je hoofd teveel vet af, en bovendien te snel. Wat kan helpen, zijn speciale producten tegen vet haar (shampoos, conditioners, stylingsproducten). Deze bevatten bestanddelen die je actieve talgklieren een beetje in toom houden. Tip: niet te veel over je hoofdhuid wrijven, daarmee activeer je de talgklieren! 

Bij een droge hoofdhuid is juist precies het tegenovergestelde aan de hand: die heeft te weinig vetafscheiding. Crèmebehandelingen en/of een speciale hoofdhuidmassages doen vaak wonderen. Hiervoor kun je terecht bij je kapper.

En wat nou als je een beetje van alle twee hebt? Kijk dan waar je het meeste last van hebt (droog of vet) en stem daar de producten op af.

Ook niet fijn: schilfertjes in je haar, oftewel roos. Roos is het gevolg van een te snel cel-vernieuwingsproces van je hoofdhuid. Gelukkig zijn er speciale antiroos-shampoos verkrijgbaar. Regelmatig gebruik geeft al heel snel resultaat. Let op: hygiëne is bij roos erg belangrijk. Maak daarom regelmatig je kam/borstel schoon!

Tip: Geen idee hoe het zit met de conditie van jouw hoofdhuid? Vraag je kapper om advies!

Wassen
Was je haar niet met heet water, daar drogen de haren en vooral de haarpunten van uit. Maak je haar eerst door en door nat voor u de shampoo erover verdeelt. De shampoos van vandaag de dag heel effectief, dus kun je er matig mee omspringen. Bovendien maakt teveel shampoo het haar niet schoner. Wrijf de shampoo een beetje schuimend tussen uw handen zodat hij makkelijker te verdelen is. Breng de shampoo aan rondom je hoofd en masseer de hoofdhuid zachtjes. Het haar rond je gezicht en in je nek is vaak het meest aan een wasbeurt toe, dus was deze plaatsen goed.

Heb je lang haar? Vouw het dan niet dubbel tegen je achterhoofd om ook eens stevig over de punten te wrijven! Je haarpunten zijn vaak poreus en niet bestand tegen deze hardhandige aanpak! 

Het uitspoelen duurt - als het goed is - langer dan het wassen zelf. Gebruik veel lauw water bij het spoelen. Als er shampooresten in je haar achterblijven, is het zwaarder en dus lastiger in model te brengen. Bovendien wordt het dan sneller vuil omdat stofdeeltjes makkelijker in je haar blijven kleven.

Onderhoudsbeurt  
Als je een kleurtje in je haar hebt, dien je dat anders te verzorgen dan je 'normale' haar. Door het gebruik van haarverzorgingsproducten voor gekleurd haar – zoals shampoo en conditioner - krijgt je haar zijn natuurlijke glans terug en breng je het weer in balans. Voor extra verzorging kun je voor een haarmasker kiezen. Deze verzorgende en ontspannende behandeling zorgt ervoor dat je haar levendiger oogt, waardoor je kleur nog beter tot zijn recht komt. 

Wil je weten hoe je jouw haar het beste kunt verzorgen na het kleuren? Vraag dan je kapper naar de mogelijkheden. Hij/zij kan je diverse producten aanraden, zodat je langer plezier hebt van je nieuwe look.

Beachlook
Je krijgt er een toffe sexy Beach look van, maar feit is dat zout funest is voor je haar. Zeker in combinatie met zon! Het wordt droog, kwetsbaar en breekt daardoor sneller af. Toch is er een manier waarop je kunt genieten van het strand en tegelijkertijd lief bent voor je haar.

Als je bij scheikunde goed hebt opgelet, dan weet je dat zout bestaat uit hele kleine kristalletjes. Die kristalletjes hechten zich heel gemakkelijk aan je huid en je haar. Dat merk je als je na een tijdje met je tong over je lippen gaat: die smaken naar zout. Het probleem is dat deze kristallen als een prisma gaan werken zodra de zon erop schijnt. Zo kan een hitte ontstaan van maar liefst 300 ̊C. Het gevolg: gebrande gaten in je haar. Dat wil je natuurlijk niet hebben….
Bovendien onttrekt zout vocht aan je haar, waardoor het droger en kwetsbaarder wordt en sneller breekt. En dat allemaal al als je alleen al langs het strand loopt. Kun je nagaan wat er gebeurt als je ook nog het zoute zeewater in gaat!

Gelukkig heeft je kapper supergoed vochtregulerende producten die je haar beschermen tegen deze effecten. Een soort zonnebrand voor je haar dus, mét Uv-filter. Vaak zijn dit handige sprays, die je het beste kunt gebruiken vanaf een kwartiertje voordat je naar het strand gaat. Daarnaast is het raadzaam om na iedere zoute zeeduik je even af te douchen met 'gewoon' water en daarna weer opnieuw te sprayen. Net zoals je met je huid doet, in feite. En wil je toch graag die ruige, sexy Beach look? Dan zijn ook daar uitstekende producten voor, waarmee je op een gecontroleerde en verantwoorde manier het gewenste effect krijgt en je haar gezond houdt.
 
Grijs haar
Wat je moet weten over grijs haar Haar bevindt zich in haarzakjes op onze hoofdhuid waarin zich ook pigment oftewel melanine bevindt. Melanine bepaalt de haarkleur. Naarmate we ouder worden, wordt er minder pigment aangemaakt en verdwijnt de kleur uit het haar. 
 
Grijs haar heeft een andere structuur. Door het verdwijnen van melanine wordt het haar stugger:  grijs, de ander op zijn 40ste nog geen 10 procent. En hoewel niet iedereen grijs wordt - ook dat is genetisch bepaald - hebben we op ons 40ste vrijwel allemaal (enkele) grijze haren. 

Grijs word je niet van stress Hoewel vaak anders beweert, kan uit onderzoek niet bewezen worden dat lifestyle en stress invloed hebben op grijs worden. Haaruitval kan wel door stress of medicijnen worden veroorzaakt.

Wat kun je er aan doen?
Grijs worden kun je niet voorkomen. Wel kunnen de eerste grijze haren gecamoufleerd worden met een kleurshampoo, deze dekt ongeveer 25% van het grijs (iedere grijze haar krijgt 25% meer kleur). Na een aantal wasbeurten wast de kleuring weer uit het haar. Een kleurmousse werkt op basis van oxidatie; in contact met zuurstof kleurt het op natuurlijke wijze het grijs. Het moet 48 uur intrekken. Permanente highlights en lowlights camoufleren ook goed zonder uitgroei-effecten.

Kleurshampoo of permanente kleuring?
Haar bestaat uit een merg laag, een vezellaag en vervolgens een schubbelaag. Kleurshampoo, kleurmousse en een semipermanent kleuring – dekking 50% - leggen zich om de schubben laag heen en dringen er iets in. Een permanente kleuring geeft 100% dekking omdat het echt in de vezel laag doordringt. Dit is niet uitspoelbaar.
 
Voorkom uitgroei-effect met de juiste kleuring Haar groeit gemiddeld een centimeter per maand. Met een harde kleur ontstaat na een maand dus al een uitgroei-effect. Een ouder persoon vraagt sowieso om een minder harde kleuring doordat de huidtint verandert. Adviseer bij permanente kleuring daarom de kleur die past bij het gezicht, kies voor een tint lichter dan de oorspronkelijke kleur. Het is een feit dat bij een harde kleuring er om de vier tot zes weken gekleurd moet worden. Koele matte tinten zijn vooral geschikt voor mannen vanwege het minder sterke kleureffect.