Curly Girl Methode.
De Curly Girl methode (CG) is een haarverzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. Deze methode is bedacht door Lorraine Massey en wordt beschreven in haar boek "Curly Girl: The Handbook”.
Wat houdt de Curly Girl methode (CG) precies in?
Daarmee behandel je haar met producten zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Deze ingrediënten ga je vermijden omdat ze: niet (goed) uit je haar zijn te verwijderen zonder sulfatenshampoo (en deze wil je dus gaan vermijden)- deze ingrediënten zelf ook niet goed zijn voor je haar. Siliconen en minerale oliën leggen bijvoorbeeld een afsluitend laagje om je haar (hierdoor verstikt je haar en dringen vocht en andere producten niet door tot je haar, waardoor je haar uitdroogt).Deze methode kun je ook gebruiken als je geen krullen hebt. |
Stap 1: Wassen
Stop met gewone shampoo! De meeste gewone shampoos bevatten sulfaten. Dit zijn agressieve reinigers die je haar uitdrogen. Ze verwijderen namelijk datgene wat je haar nodig heeft, zoals de natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert. Krullend haar is van nature al droog en heeft die olie dus juist hard nodig. Sulfaten beschadigen ook de buitenste laag van je haar, die bestaat uit schubben.
Bij een gezonde haar liggen de schubben plat. Dan reflecteren ze licht en glanst je haar. Bij een beschadigde haar staan de schubben open. Dan ontstaat er een ruw oppervlak en zal je haar niet glanzen. Sulfaten beschadigen deze schubben. De schubben worden schilferig, ruw en steken meer uit. Hierdoor breken haarschubben sneller af en ontstaan er sneller knopen in je haar.
WACHT! Was je haar voordat je begint met de CG methode nog 1x met een sulfaten shampoo. Dit heet de "final wash”. Daarmee reinig je je haar nog 1x van alle "slechte” ingrediënten die je hierna gaat vermijden. Daarna is je haar helemaal schoon en kun je beginnen! Na deze "final wash” is het aan te raden om een CG vriendelijk haarmasker te gebruiken, om het uitdrogende effect van de sulfatenshampoo te herstellen.
Waarmee was je je haar de volgende keer dan? met een CG-vriendelijke sulfaatvrije shampoo, of met een CG-vriendelijke conditioner (dit heet "co-wash”) Je hoofdhuid zal er misschien aan moeten wennen dat je geen sulfatenshampoo meer gebruikt. Je haar en hoofdhuid kunnen in het begin wat vet aanvoelen, maar dat zal na een tijdje minder worden.
Hoe vaak moet je je haar wassen?
Dit hangt af van je haar, van wat je zelf fijn vindt en van hoe lang je de Curly Girl methode al volgt. We adviseren om CG vriendelijke shampoos niet vaker dan 1x in de week te gebruiken, liefst nog minder. Ondanks dat ze sulfaatvrij zijn, kunnen ze toch een ietwat uitdrogend effect hebben. Gebruik daarna dan ook altijd een CG vriendelijk haarmasker. Het is aan te raden sowieso wekelijks een haarmasker te gebruiken. De overige keren dat je je haar wil wassen doe je dat met conditioner (co-wash). Wassen met conditioner kun je zo vaak doen als je nodig vindt. Als je wat verder in het proces bent, wordt je haar beter gehydrateerd en hoef je waarschijnlijk minder vaak te wassen.
Hoe kun je je haar het beste wassen?
Als je je haar nat maakt onder de douche, laat het water dan rustig door je haar lopen en wrijf er niet te veel doorheen. Laat je krullen zoveel mogelijk intact. Masseer je hoofdhuid goed, in ronddraaiende bewegingen. Zo komt 'vuil' goed los en wordt de bloedtoevoer naar je hoofdhuid gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat er voedingsstoffen naar de haarfollikels (haarzakjes) gaan, waardoor je haar gezond blijft en groeit. Als je shampoo gebruikt, was dan bij voorkeur alleen je hoofdhuid. Spoel de shampoo of conditioner rustig uit, wrijf ook nu niet te veel in je haar.
Stap 2: Conditioner
Gebruik na het wassen een conditioner om je haar te hydrateren. Als je net begint met de Curly Girl methode of als je haar is beschadigd, heb je waarschijnlijk meer conditioner nodig. Als je haar wat meer gehydrateerd is kun je misschien wat minder gebruiken. Experimenteer met verschillende hoeveelheden conditioner en vindt uit wat het beste is voor jouw haar. Gebruik een CG vriendelijke conditioner, zonder siliconen en minerale oliën. Omdat je geen sulfatenshampoo meer gebruikt, kun je siliconen en minerale oliën ook niet meer uit je haar wassen. Daarnaast kun je de meeste siliconen ook beter vermijden omdat ze niet goed zijn voor je haar.
Hoe kun je conditioner het beste aanbrengen?
Breng eerst de conditioner van boven naar beneden aan (van je hoofdhuid naar de haar punten) door met je vingers door je haar te glijden. Als je lang haar hebt, "scrunch” je vervolgens je haar omhoog (dus richting je hoofdhuid). Deze tegengestelde beweging zorgt ervoor dat je krulpatroon wordt bevorderd. Je haar is voldoende gehydrateerd als:
- je bij het "scrunchen” een melkachtig mengsel van water en conditioner uit je haar knijpt,
- je haar bij het "scrunchen” het geluid maakt van doorweekt haar
- als je haar verzadigd en glad van conditioner aanvoelt ls dit nog niet het geval is, gebruik dan nog wat extra conditioner en water en "scrunch” nog even door tot je dit effect hebt bereikt.
Je kunt je haar het beste kammen als het doorweekt is met water en conditioner.
Doe dit niet als je haar droog is. Conditioner vult de 'gaten' tussen de haar schubben, waardoor je haar gladder wordt. Hierdoor is het gemakkelijker en minder schadelijk om eventuele klitten voorzichtig uit je haar te halen.
Gewone borstels zijn niet CG vriendelijk. Ze verstoren je natuurlijke krulpatroon, halen je krullen uit elkaar (wat pluizend haar veroorzaakt) en ze kunnen je haren breken door de bolletjes aan het einde van de pinnetjes. Gebruik je vingers ("finger comb”) om door je haar te kammen, of gebruik een borstel zoals een Tangle Teezer of een Denman Brush.
Voor de meeste krultypes wordt geadviseerd een deel of zelfs alle conditioner in je haar te laten zitten. Dit klinkt misschien gek, maar krullend haar heeft die extra hydratatie echt nodig om voldoende gehydrateerd en pluisvrij te blijven. Krullend haar zal hier niet snel vettig van worden. Het haar zal absorberen wat het nodig heeft en het overtollige zal je er bij het drogen uitwringen.
Stap 3: Styling
Na het wassen van je haar kun je diverse CG vriendelijke styling producten gebruiken. Welke producten voor jouw haar geschikt zijn kun je uitvinden door de bestanden over de haareigenschappen en product voorstel te lezen. Na het wassen laat je dus je gewone conditioner of een speciale leave-in conditioner in je haar zitten. Meestal wordt er daarna een CG vriendelijke gel (zonder siliconen en uitdrogende alcohol) gebruikt om je haar te stylen. Het geeft "hold” en is licht waardoor je krullen minder snel uitzakken. Gebruik gel op nat haar. Sommige soorten gel worden hard ("gel cast” / ”crunch”) als je haar opdroogt. Dit is niet erg, het helpt de natuurlijke vorm van je krullen behouden tot je haar droog is. Als je haar volledig is opgedroogd (niet eerder!) kun je de "gel cast” verwijderen door je haar voorzichtig te "scrunchen”. Het resultaat is zachte, goed gedefinieerde krullen.
Hoe moet je je haar drogen?
Droog je haren nooit met een gewone badstof handdoek. Deze stof is te ruw, waardoor pluis wordt veroorzaakt. Maak gebruik van een T-shirt of een microvezelhanddoek. Wrijf er niet mee over je haren, maar knijp er voorzichtig overtollig water mee uit je haar of wikkel je haar erin. Als je het meeste vocht uit je haar hebt gehaald met een doek/T-shirt, kun je clips bij je haar aanzet gebruiken om bovenop wat meer volume te creëren en om je haar sneller te laten drogen. Als je je haar aan de lucht laat drogen, kom dan zo min mogelijk aan je haar. Dit voorkomt pluis. Als je je haar wil föhnen, gebruik dan een diffuser en föhn je haar op een zo laag mogelijke temperatuur.
TIP: Laat je haar regelmatig bijpunten. Het verfrist je haar, je krullen, het geeft 'lucht' en ruimte zodat je haar beter zuurstof en vocht kan opnemen.
NOTE: Wij adviseren om, als je net begint met de CG methode, eerst de standaard richtlijnen en het was schema van de CG methode te volgen.
Als je krullen zijn verbeterd kun je altijd gaan experimenten met:
- shampoo, conditioner, leave-in
- geen leave-in gebruiken
- co-wash laten vervallen, en 1x per week masker en de andere keer shampoo + conditioner
- andere manieren van stylingsproducten aanbrengen
- andere stylingsproducten gebruiken (wel CG)
Je kunt dus heel veel variëren, uiteindelijk zal je erachter komen bij welke methode je krullen het beste reageren.
Hier bepaal jij je haareigenschappen om de juiste producten te kopen.
Tot nu toe hebben wij het bepalen van je haareigenschappen zeer uitgebreid gedaan, maar door ervaringen en ons in te lezen zijn wij tot de conclusie gekomen dat elasticiteit eigenlijk niet een bepalende rol is, net zoals krultype. Porositeit en de dikte van je haren zijn het meest bepalend om de juiste producten te selecteren, vandaar dat wij het bepalen van je haareigenschappen hebben versimpeld.
Feit is dat je haren zijn opgebouwd uit proteïnes dus elk haar heeft in meer of mindere mate proteïne nodig. Aan jou om een goede balans te vinden in proteïne en moisture. Kijk, voel en ervaar wat bepaalde routines/producten met je krullen doen. Helaas is het niet zo dat het bij iedereen hetzelfde werkt, was het maar zo dan waren we zo klaar. Dit is echt een persoonlijk proces en naarmate de tijd vordert zal je steeds beter ervaren en begrijpen wat je krullen nodig hebben.
Ook zijn de manieren van stylen, hoeveel product, gebruik van een krullenborstel (denman, scrunch it, etc) , wel of geen gel gebruiken, allemaal factoren die het uiteindelijke resultaat bepalen.
Haardensiteit.
Dikte / structuur. Het gaat hierbij om de haardikte van één losse haar. Je kunt fijn, medium (normaal) of grof haar hebben. Dit kun je testen door één losse haar tegen het licht houden. Als je de haar bijna niet ziet, dan heb je fijn haar. Als de haar duidelijk zichtbaar is, heb je grof haar. Als het er tussenin zit, heb je medium haar. Je kunt het ook testen door één losse haar tussen je vingers te houden en te observeren wat je voelt. Als je bijna niks voelt, heb je fijn haar. Voel je de haar duidelijk, dan heb je grof haar. Zit het er tussenin, heb je logischerwijs medium haar. Een derde methode is door een losse haar te vergelijken met naaigaren. Fijn haar is dunner dan garen, medium haar is ongeveer even dik als garen en grof haar is dikker dan garen.
Fijn haar: Mensen met fijn haar hoeven geen dun haar (qua dichtheid) te hebben. Hun haar kan er daarom toch heel vol uitzien. Fijn haar is kwetsbaar en daarom is het vaak lastig om je haar lang te laten groeien. Je moet daarom extra voorzichtig zijn met fijn haar. Fijn haar kan sneller vet worden en het kan vaak niet zo goed tegen zware producten. Ook is het raadzaam om je haren te diffusen ipv aan de lucht laten drogen, want water wat langere tijd in je haren blijft kan ervoor zorgen dat het gaat uitzakken.
Medium / normaal haar: Deze haarstructuur zit tussen fijn en grof haar in.
Grof haar: Grove haren zijn over het algemeen sterke haren. Grof haar heeft meestal behoefte aan goede hydratatie en meestal minder behoefte aan proteïne.
POROSITEIT.
Porositeit is de term die gebruikt wordt in de wetenschap van haarverzorging om te beschrijven hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden. De porositeit wordt beïnvloed door de buitenste laag van het haar (cuticula). Deze laag bestaat uit schubben. Hoe poreus jouw haar is, is genetisch bepaald maar het kan ook worden beïnvloed door externe factoren zoals schadelijke ingrediënten in haarproducten, de hitte van een stijltang of föhn of chemische behandelingen zoals bijvoorbeeld het verven van je haar.
Het is belangrijk om de porositeit van je haar te weten, omdat het bijvoorbeeld iets zegt over of je producten met of zonder proteïne kunt gebruiken voor je haar. Je kunt een hoge, normale of lage porositeit hebben.
Lage porositeit: Haar met een lage porositeit heeft een schubbenlaag met plat liggende, overlappende schubben. Dit haar ziet er hierdoor meestal wat glanzend uit (want het reflecteert licht). Maar door deze gesloten schubbenlaag kan het haar vocht niet zo goed opnemen. En wanneer het eenmaal nat is duurt het lang voordat het weer droog is, omdat het vocht eerst op het haar blijft liggen voordat het wordt geabsorbeerd. Haar met een lage porositeit is gevoelig voor build-up. Het is dus erg belangrijk om niet te zware en niet te veel producten te gebruiken.
Hoge porositeit: Bij haar met een hoge porositeit staan de haarschubben omhoog. Dit haar ziet er daarom vaak dof en niet glanzend uit. Doordat de haarschubben open staan kan het haar snel vocht opnemen, maar het vocht gaat er met hetzelfde snelle tempo ook weer uit. Hierdoor wordt je haar snel droog en raakt het snel in de klit. Als je haar beschadigd is door hitte (föhn of stijltang) of verven, is de kans groot dat je een hoge porositeit hebt. Je kunt hierdoor vaak wel iets zwaardere producten gebruiken, maar dit is ook weer afhankelijk van je haardikte. Ook kun je een sealende olie gebruiken, om vocht in je haar vast te houden. En vergeet niet om maskers te gebruiken.
Normaal porositeit: lucky one! Haar met een medium porositeit vereist vaak de minste hoeveelheid onderhoud. De schubbenlaag is losser waardoor er precies de juiste hoeveelheid vocht in en uit je haar gaat.
Porositeit bepalen.
Porositeit bepaal je vooral door goed je haar te observeren. Een aantal hints:
- Zoals hierboven al beschreven heeft haar dat is beschadigd vaak een hoge porositeit (de schubben zijn beschadigd).
- Als je snel build up ervaart, heb je waarschijnlijk lage porositeit
- Slurpt je haar alle producten die je erin smeert zo op, heb je waarschijnlijk hoge porositeit
- Is je haar gelijk nat als je onder de douche staat dan heb je hoge porositeit, duurt het lang voordat je haar doordringt is met water dan heb je lage porositeit
Maar ook de droogtijd van je haar en hoe een haar aanvoelt vertelt je iets over je porositeit. Voer daarom ook de volgende testjes uit.
Porositeitstest 1: Slip & Slide
Pak een haartje tussen je duim en wijsvinger en glij met je vingers naar boven over het haartje (van punt naar hoofdhuid). Als je makkelijk naar boven glijd zonder dat je bobbeltjes voelt, duidt dit vaak op low porosity haar. Als je wel bobbeltjes voelt, en ze zitten niet vlak na elkaar heb je medium porositeit. Als je veel bobbeltjes achter elkaar voelt heb je waarschijnlijk high porosity haar. Die bobbeltjes die je voelt, zijn de haarschubben die openstaan.
Porositeitstest droogtijd: Bepaal je haar porositeit door te kijken naar hoe lang het duurt voordat je haar droog is als je het aan de lucht laat drogen:
- High porosity: binnen 2- 4 uur droog
- Medium porosity: tussen 4 en 6 uur droog
- Low porosity: meer dan 8 uur nodig om te drogen
De droogtijd is ook afhankelijk van de dikte van je haar, de producten die je in je haar doet en de luchtvochtigheid in je omgeving.
Wisselende resultaten. Bij velen is de porositeit lastig vast te stellen. Soms komt er bij de ene test een hoge porositeit uit, terwijl er bij de andere test een lage porositeit uitkomt. Ook kan het ene haartje verschillen van porositeit met het andere haartje. Dit zijn slechts testen die een indicatie geven.
Mochten de uitkomsten van bovenstaande testen bij jou ook niet helemaal duidelijk zijn, begin dan gewoon met producten die niet te zwaar zijn. Probeer uit wat voor jou haar wel en niet werkt met behulp van onderstaande tips.
Lage porositeit, what to do?
Gebruik lichte producten om buildup te voorkomen (pas op met de volgende producten/ingrediënten: butters, dikke oliën zoals castor oil, esters. Door warmte gaan je haarschubben iets meer openstaan. Wanneer je een deep conditioner/masker gebruikt, zorg er dan d.m.v. warmte voor dat je haar dit goed kan opnemen. Doe wel een douchemuts (of huishoudfolie, pedaalemmerzakje, etc) over je haar, zodat je haar nat blijft en kan stomen. Warmte kun je vervolgens creëren door een ‘heatcap’ of een föhn te gebruiken of door er een (microvezel)handdoek overheen te doen. De producten die je in je haar doet, kun je opwarmen door ze bijvoorbeeld in warm water te leggen. Hierdoor zal je haar het beter opnemen. Proteïne met mate gebruiken in je producten.
Hoge porositeit, what to do?
Door kou sluiten de haarschubben. Spoel daarom je haar na met koud water. Ook kun je je haar naspoelen met appelazijn, dit zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten. Seal je haar met een gel. Pas de LOC (leave-in, olie, crème)/ LCO (leave-in, crème, olie) of LOG (leave-in, olie, gel) methode toe voor een optimale hydratatie. Wekelijks een masker gebruiken, laat deze niet lager dan 10 minuten inwerken omdat jouw haren de producten erg snel opneemt. Gebruik proteïne als je ervaart dat je krullen niet genoeg bounce hebben. Je kunt proteïne en moisture ook afwisselen, maar gebruik dan wel proteïne in je leave-in conditioner indien je een masker zonder proteïne gebruikt. Gebruik een leave-in conditioner voor hydratatie, heb je fijn haar en meer wavy krullen gebruik dan zeer weinig of een erg lichte leave-in gebruiken omdat een leave-in er ook voor kan zorgen dat je krullen gaan uitzakken. Proteïne en Moisture goed balanceren.
Medium Porositeit, what to do?
Medium porositeit heeft eigenlijk het minste problemen, je kunt het beste producten met en zonder proteïne gebruiken, of zelfs, de ene wasdag meer proteïne producten gebruiken, en de wasdag erna minder proteïne. Blijf je krullen observeren en voelen. Mocht het stug worden na een proteïne product, dan weet je dat je even moet overstappen op moisture producten.
Je weet nu je haareigenschappen en kunt nu met je kapper je behandelplan gaan maken!